Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat maailman seuratuimmat. Supervallan politiikka kiinnostaa tietysti sinänsä kun vallan vaihtuminen vaikuttaa niin laajasti yli rajojen. Mutta erityisesti toimeenpanovallan keskittyminen yhdelle henkilölle presidenttivaltaisessa maassa korostaa vaalin tärkeyttä.
Näillä näkymin vuoden kuluttua on edessä vanhojen miesten uusintakamppailu: demokraattien istuva presidentti Joe Biden vastaan republikaanien ex-presidentti Donald Trump. Kumpikin jakaa jyrkästi mielipiteitä äänestäjäkunnassa, mutta kaksipuoluejärjestelmä johtaa kummankin puolueen sisällä varmimman kortin käyttöön vaikka kasvava osa äänestäjistä kaipaisi uutta verta kehiin.
Puolet demokraattien äänestäjistä haluaisi puolueen ehdokkaaksi jonkun muun kuin Bidenin. Vakavat vaihtoehtoiset ehdokkaat eivät astu esiin, ellei Biden itse luovu esimerkiksi terveyssyistä. Esivaalit ensimmäisissä osavaltioissa alkavat jo tammikuussa. Periaatteessa ehdokasvaihto on mahdollinen aina elokuulle, demokraattien puoluekonventtiin saakka.
Republikaanien puolella Donald Trump on vahvan oikeistosiiven tuella rynnimässä presidenttiehdokkaaksi lukuisista syytteistä ja keskeneräisistä raskauttavistakin oikeusjutuista huolimatta. Liberaalimman äänestäjäkunnan suoranainen inho Trumpia ja trumpilaisia kohtaan näyttää vain kasvattavan hänen suosiotaan omissa joukoissa. Populistinen retoriikka ja poukkoileva politiikka on säilynyt Trumpin tavaramerkkinä.
Presidentti Bidenin kautta on varjostanut pandemian pitkittynyt varjo, Kiinan kasvava haaste ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Ennätysinflaatio viime vuonna levitti tyytymättömyyttä, vaikka toisaalta työpaikkoja on kolmessa vuodessa syntynyt ennätysmäärä yli 13 miljoonaa.
Republikaanien kritiikki demokraattien valtakautta kohtaan keskittyy juuri talouteen, laajan laittoman maahanmuuton ongelmiin sekä rikollisuuden kasvuun etenkin suurkaupungeissa. Oikeisto voitti viime vuoden välivaaleissa niukan enemmistön edustajainhuoneessa ja on pystynyt laajalti torpedoimaan Bidenin hallinnon esityksiä, kun vielä senaatissakin demokraattien enemmistö on vain yhden äänen varassa.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kuuli kuluneella viikolla lukuisia asiantuntijoita USA:n poliittisesta tilanteesta ja huoli polarisaation jyrkentymisestä ja pitkittymisestä on laajaa. Lääkkeitä ja tervehtymistä jouduttaneen odottamaan vuosia, mutta demokratioilla on tapana löytää korjaavia liikkeitä ja toimia ennemmin tai myöhemmin.
Huolestuttavaa meille rapakon tällä puolen on, että uusia juopia on repeämässä myös Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydinalueille. Trumpin ajalta muistamme hänen impulsiivisia toimiaan Venäjän, Putinin ja vaikkapa Naton suhteen. Nyt leviää arvio, että republikaanien enemmistö on kääntymässä Ukrainalle annettavaa taloudellista ja aseapua vastaan. Vaikutustyötä Washingtonissa ei ole varaa unohtaa!
Kommentit