Oikeusvaltiokehitystä väärään suuntaan

Johannes Koskinen

Euroopan unionissa on viime vuosina tehostettu työtä aidon oikeusvaltion toteutumiseksi kaikissa jäsenmaissa. Varsinkin EU:hun tällä vuosisadalla liittyneet entiset sosialistimaat ovat valtaosin kehittyneet harppauksin paremmin toimivan hallinnon, riippumattoman oikeuslaitoksen, demokratian ja ihmisten oikeuksien edistämisessä.

Huomio on kuitenkin kiinnittynyt niihin jäsenmaihin, joissa oikeusvaltion ihanteista on lähdetty takaperoisesti loittonemaan. Unkaria ja Puolaa väännetään nyt uusilla instrumenteilla takaisin oikeusvaltion tielle, erityisesti sitomalla maiden runsaan EU-rahoituksen maksatus välttämättömiin oikeudellisiin reformeihin. Näitä keinoja olisi kaivattu jo vuosia aiemmin.

Maailman mitassa oikeusvaltiokehitys on valitettavasti viime vuosina marssinut väärään suuntaan. Oikeusvaltioindeksillä (Rule of Law index / World Justice Project) on toista kymmentä vuotta seurattu haastattelututkimuksin sekä objektiivisin tilastotiedoin oikeusvaltion tilaa, nyt 140 maassa.

Vuonna 2021 kehitys näytti negatiivista suuntaa 74 %:ssa valtioista, edustaen 85 prosenttia maailman asukkaista! Eikä tämä takapakki ole koetellut vain vaikeita koronapandemian vuosia, vaan enemmistö maista on pudonnut ranking-vertailussa jo vuodesta 2018 lähtien.

Pahimmin taantuvat tietysti väkivaltaisten kriisien koettelemat valtiot, mutta myös tietoiset autoritaarisen johdon toimet rapauttavat oikeuksien toteutumista esimerkiksi Venäjän, Valko-Venäjän tai Myanmarin kaltaisissa maissa. Myös demokraattisesti valitut populistijohtajat ovat voineet käynnistää kielteistä kierrettä vaikkapa Brasilian, Filippiinien tai Turkin tapaan.

Kestävän kehityksen tavoitteissa on painotettava kansanvaltaa, hyvän hallinnon ja oikeusvaltion rakentamista, ihmisoikeuksien turvaamista ja korruption kitkentää. Ne ovat selvästi perusedellytyksiä myös talouden ja hyvinvoinnin edistymiselle.

Meillä ei nykyisellään ole kansainvälisellä tasolla tehokkaita keinoja oikeusvaltiokehityksen vauhdittamiseksi, sillä EU on säännön vahvistava poikkeus. Kauppapolitiikan ja kansainvälisen kehitysrahoituksen ehdollistamisella voidaan päästä ehkä ripeimmin myönteisiin tuloksiin.

Kansalaisten tietoisuus kautta maailman on tärkein ase demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kolmiyhteyden edistämiseksi. Ja sen vuoksi diktaattorit, perityn vallan eliitit ja oligarkit käyttävät uutta ja vanhaa teknologiaa pitääkseen kansan kurissa ja pimeydessä. Nokian vanha motto Connecting People tulee edelleen tarpeeseen, jotta kansalaisten suorilla yhteyksillä muutetaan maailmaa paremmaksi.

Johannes Koskinen

Julkaistu Hämeen Sanomissa 2.7.2022

Kommentit

Jätä kommentti