Hallitus on harhateillä

Orpo-Purran oikeistohallitus kokoontuu ensi viikolla päättämään uusista sopeutustoimista. Yhtenä pöydällä olevana asiana on ruoan arvonlisäveron nostaminen. Tämä veronkiristys osuisi koviten pienituloisimpiin. Viime viikkoina valtiovarainministeri Riikka Purra on väläytellyt arvonlisäveron ja siten hintojen korottamista kauttaaltaan. Usein tapana on ollut kompensoida hinnannousuja juuri heikoimmassa asemassa oleville, mutta hallitus on toiminut tänä keväänä päinvastaisesti.

Aprillipäivänä astuivat voimaan merkittävät leikkaukset, jotka osuvat erityisen kipeästi pienituloisiin. Työttömyysturvan suojaosan sekä lapsikorotusten poisto yhdessä asumistuen leikkausten kanssa ovat jo ajaneet monet ihmiset ahtaalle.

Orpon hallitus väittää haluavansa kovasti saada ihmiset työllistymään. Nyt on vain unohtunut, että esimerkiksi monet asumistukea saavat käyvät jo töissä. Jopa kaksi viidestä asumistuen saajista on lapsiperheiden vanhempia, jotka tekevät pitkää päivää. Asumistuki on tärkeä juuri heille, joiden pieni palkka ei riitä elämisen kuluihin. Nyt asumistuen leikkuri osuu 400 000 kotitalouteen ja vie esimerkiksi kahden lapsen yksinhuoltajalta jopa 230 euroa kuukaudessa.

Asumistuen leikkaus ja elintarvikkeiden hinnan nousu ovat erittäin vakavia asioita näiden perheiden pärjäämisen kannalta. Jo tehtyjen toimien myötä arviolta 17 000 lasta on ajautumassa köyhyyteen tänä vuonna.

Osa-aikaista työtä tekevä on jostain syystä myös hallitukselle ongelma. Poistamalla työttömyysturvan suojaosan hallitus vähentää kannusteita ottaa vastaan osa-aikaista työtä. Tämä leikkaus vaikuttaa noin 74 000 osa-aika- tai keikkatyötä tekevään. Näin hallitus vähentää kannusteita työnteolle.

Köyhien kyykyttämisen lomassa hallituksella ei ole kuitenkaan haluja peruuttaa toimiaan hyvätuloisten veroalennusten osalta.

Kaikki me haluamme Suomelle valoisampaa tulevaisuutta. Työllisyyslukemat halutaan saada nousuun ja velka taitettua. Keppiä heiluttamalla ei kuitenkaan puututa työttömyyden todellisiin juurisyihin, joita ovat puuttuva osaaminen, kohtaanto-ongelmat, heikentynyt työkyky sekä asuntomarkkinoiden haasteet. Näihin ongelmiin ei hallituksella ole tarjolla myötätunnottomien leikkaussaksien lisäksi juurikaan tepsiviä keinoja.

Me SDP:ssä olisimme valmiita tukemaan työnhakijoita työnhaussa, panostamalla elinikäiseen oppimiseen mm. pitämällä kiinni aikuiskoulutustuesta. Me panostaisimme tuottavuuteen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin. Työllisyyttä on mahdollista hoitaa myös inhimillisin keinoin.

Vakava puute hallituksen toiminnassa on se, että valtaosa leikkauksista on toteutettu kehnoin vaikutusarvioin. Sama kaava toistuu käsittelyssä olevien lakkolakien osalta. Ristiriitoja kärjistämällä, eriarvoisuutta lisäämällä ja työmarkkinoita kriisiyttämällä syödään kasvun eväitä. Asialliset neuvottelut ja sopiminen veisivät eteenpäin.

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 14.4.2024

Kommentit

Jätä kommentti